Aparatele electrocasnice

Poate nu stiti ce inseamna un aparat electrocasnic (sincer sa fiu nici eu nu stiam unele aspecte pe care le prezinta chiar definitia). Ei bine un aparat electrocasnic este o masinarie care functioneaza cu energie electrica si se foloseste pentru usurarea muncilor casnice. Atentie insa, televizorul, DVD-ul, PC-ul, nu intra in categoria aparatelor electrocasnice. Aceste aparate pot avea funcții foarte variate, de la înghețarea alimentelor, coacerea acestora, la efectuarea curățeniei sau înfrumusețare personală.Sunt considerate a fi aparate electrocasnice: mașina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, mașina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul de copt, cuptorul cu microunde. Tot aici intră și mașina de găurit (bormașina), înșurubătorul electric (cu acumulator) etc..

Cu alte cuvinte tot ce se baga in priza si se foloseste in casa, se numeste aparat electrocansnic. Ceea ce le diferentiaza, este doar modul prin care consuma energia electrica. Astfel putem imparti electrocasnicele in trei grupe majore. Cele care „uzeaza” energia cu ajutorul unui motor electric (mixerul de bucatarie) , cele care o „uzeaza” cu ajutorul unor rezistente (placa de par) si cele care transforma energia electrica intr-un camp magnetic (cuptorul cu microunde).

Dintre toate aceste categorii, cea mai putin dezbatuta mi se pare problema cuptorului cu microunde. Despre celelate, toata lumea stie cate ceva. Electricitatea cu ajutorul unui generator special a undelor de frecvenţă înaltă se transformă în cuptorul cu microunde în energia microundelor, care prin orificii speciale ajung în camera de lucru. Întreaga suprafaţă a camerei de lucru se umple cu câmp electromagnetic, în care punem produsele alimentare pentru preparare. Ajunsă în camera de lucru, energia de microunde se absoarbe complet de către produse. În acelaşi timp, energia de microunde se transformă în energie termică, care şi încălzeşte alimentele la temperatura dorită.

Totul a început cu faptul, că savantul american Percy Spencer a observat capacitatea radiaţiilor de frecvenţă înaltă la încălzirea produselor alimentare şi mai târziu a patentat cuptorul cu microunde. Acest patent a fost eliberat lui Spencer în 1946. Primul cuptor cu microunde a fost produs de firma Raytheon, iar scopul său principal a fost prepararea industrială a produselor alimentare (cantine pentru soldaţi şi cele ale spitalelor militare). Aceasta costa în jur de 3000 de dolari, greutatea sa ajungea la circa 340 kg, având înălţimea egală cu statura unui om. Intensitatea sa era de două ori mai mare decât cea a cuptoarelor de astăzi.

În 1962, compania japoneză Sharp a lansat primul cuptor cu microunde de uz casnic în serie. La început cererea pentru produs a fost scăzută, dar acum cuptoarele cu microunde se găsesc aproape în fiecare casă.

Desigur nu vom uita rezistenta electrica si motorul electric. Prima notiune se refera la o portiune de circuit, care poate conduce curent evident, si care se incalzeste cand este strabatuta de curent electric. Astfel putem vorbi de cuptoare electrice.
Motorul electric este un ansamblu alcatuit dintr-un rotor si un stator care transforma energia electrica in miscare de rotatie cu ajutorul unui camp electric format intre rotor si stator. Motorul electric are o larga utilizare, de la motoare gigant (pentru mori si locomotive) pana la motoare foarte mici (cele din DVD-writer).

 

 

 

 

 

Leave a comment