Randamentul Transformatorului

   Transformatorul este un aparat static bazat pe fenomenul inductiei electromagnetice; el primeste putere electrica, in curent alternativ, la o tensiune U1 si o intensitate I1 aplicata unui circuit numit primar si o reda, cu aceeasi frecventa, la o tensiune U2 si o intensitate I2 , la bornele unui circuit numit secundar. Transformatorul permite, deci, transformarea unei valori a tensiunii in alta valoare de tensiune, transformare necesara pentru transportul(transferul) si distributia cu pierderi minime de energie electrica in curent alternativ.

Randamentul Transformatorului:

   Randamentul transformatorului se defineste ca raportul dintre puterea activa furnizata de secundar,  P2, si putere active primita de catre primar de la reteaua de alimentare, P1.Diferenta P1 – P2 reprezinta puterea pierduta in transformator, care se compune din pierderile prin efect Joule in infasurarile transformatorului, numite pierderi in cuplu PCu = R1 + R2, si pierderile prin histerezis si curenti turbionari in cadrul de fier, numite pierderi in fier, PFe. Deci expresia randamentului este:  η =  , η =  .

   Randamentul trece printr-un maxim cand PCu = PFe , deoarece o suma de doi termini variabili cu produs constant, (PCu + PFe), are valoare maxima cand termenii sunt egali.

   Deoarece transformatoarele nu au piese in miscare, ele nu au pierderi de energie prin frecari si functioneaza cu randamente mai mari decat ale masinilor electrice rotative, atingand chiar 99% in cazul transformatoarelor de puteri foarte mari.

   

Leave a comment